Regiment Verbindingstroepen

Wie zou tegenwoordig afstand willen doen van zijn of haar mobiele telefoon? Niemand toch! Je wilt tenslotte weten wat het nieuws is, wilt kunnen surfen op het internet en contact houden met vrienden en vriendinnen. Je wilt dat je bericht ook aankomt.

Het vergaat ons militairen niet anders. Sterker nog, verbindingen zijn bij het uitvoeren van militaire missies letterlijk van levensbelang. Er gaat dan ook geen missie van start of de verbindingsdienst is er bij. Niet alleen met mobiele telefoons, overigens. De Verbindingsdienst levert in de breedste zin van het woord de communicatieverbindingen voor de Landmacht, bedrijft elektronische oorlogsvoering en is verantwoordelijk voor militaire automatisering in het kader van “command en control.” Ook wij willen dat ons bericht aankomt: Nuntius Transmittendus, het bericht moet door.

In de tweede wereldoorlog namen soldaten van de Verbindingsdienst in Rotterdam actief deel aan de strijd tegen Duitse parachutisten. Hierbij kwamen 8 verbindingsmensen om. Uit respect en dankbaarheid schonk de burgemeester van Rotterdam in 1960 een van de stenen leeuwen van de Koningsbrug (in de volksmond Vierleeuwenbrug) aan het Regiment. Sindsdien vormt deze leeuw het monument voor de gevallenen van de Verbindingsdienst en is de leeuw ook op ons vaandel aangebracht. Wanneer een toost op het Regiment wordt uitgebracht, zoals bijvoorbeeld na beëdigingen, dan is dat met het onvolprezen Leeuwenbitter uit het vaatje van onze eigen Marketentsters. Lekker hoor!

Op het in 1974 bij het honderdjarig bestaan van de Verbindingsdienst verleende vaandel is het vaandelopschrift “Rotterdam 1940” verleend. In verband met de missie in Afghanistan heeft Koning Willem Alexander het Regiment in 2019 het recht verleend het opschrift “Zuid-Afghanistan 2006-2010” toe te voegen. En daar zijn we apetrots op!

De Verbindingsdienst van de Koninklijke Landmacht komt voort uit het Wapen der Genie. Daar werd op 18 februari 1874 “eene afzonderlijke Afdeling Veldtelegrafisten” opgericht. Na de 2e Wereldoorlog werd de Verbindingsdienst zelfstandig en sinds 1 mei 1949 werd het Wapen van de Verbindingsdienst een zelfstandig regiment. Sinds 2021 is kolonel Collin vna Loon Regimentscommandant. Hij wordt in zijn regimentstaken bijgestaan door Regimentsadjudant Ursus de Laat. Tijdens ceremoniën vervult deze tevens de eervolle rol van vaandeldrager.